Hur sover du?

Det är lätt att tänka att "en bra säng passar alla". Men det är lite som påstå att en bra sko passar alla fötter och alla situationer. Det är rimligtvis inte sant om man menar att den skulle passa alla bra. Om man däremot tänker att "en bättre säng passar fler människor lite bättre" så är det mer rimligt. De flesta bra sängar är inte stela och att köpa en säng som inte är stel tar dig en bit på vägen till god sömn. Men det kan bli så mycket bättre om du hittar en säng som passar dig och din eventuella partner.

När du ska köpa en ny säng så är det en bra idé att beakta din sovställning. Olika sovställningar ger din kropp olika former och innan du köper en säng bör du prova att den passar din kroppsform och sovställning på samma sätt som du provar att en sko passar din fot.

Sova kan man göra på många sätt och på många underlag. Vill du vara säker på att vila bra när du sover så rekommenderar vi att du provar flera sängar och väljer en säng som passar bra till din kroppsform och din sovställning.

Varför sover du som du gör?

Du tar nog inte ett aktivt beslut om vilken ställning du ska lägga dig i när du går och lägger dig. Sannolikt gör du bara som vanligt utan vidare eftertanke. Men det som är vanligt för dig nu har du någon gång börjat med. Din sovställning är alltså något som du har vant dig vid och du valde antagligen den sovställningen för att det var den som du upplevde som bäst just då.

Men sängen som du sov i när du vande dig har haft en stor inverkan på ditt val av sovställning. Om den sängen inte var tillräckligt bekväm så är det ganska troligt att du har tränat in en mindre ergonomisk sovställning. När du ska byta säng så kan detta vara bra att tänka på. Du bör förvisso välja din säng efter hur du ska sova i den, men det är inte nödvändigtvis så som du sover din säng i dag.

Sover du på mage eller i framstupa sidoläge så är det ganska troligt att du har utvecklat den vanan i en säng som är hård och/eller stel. Det samma gäller om du ligger på sidan men gärna vrider undan axeln eller riktar armen uppåt. I en hård säng kommer inte axeln få plats om du ligger på sidan. Eftersom sängen inte formar sig efter din kropp så tvingas du att i stället forma dig efter sängen.

Sover du på rygg så kan det också bero på att axeln inte får plats i din säng när du ligger på sidan. Varför vissa väljer att ligga på mage och andra väljer ryggläge när sängen är hård påverkas bland annat av psykologiska aspekter då ryggläget av vissa upplevs som mer oskyddat. Vill du vänja dig vid att sova i ryggläge så kan det vara bra att vara medveten om det och du får räkna med att det kanske blir en period med lite längre insomningstid innan det känns helt tryggt.

En annan potentiell anledning till att du sover på rygg i din nuvarande säng kan vara om du sjunker mycket med höften i din säng. Om man sjunker mycket med höften så är det lätt att rulla över i ryggläge i sängen. Det kan dock vara bekvämt och ergonomiskt att ligga på rygg i en mjuk säng om stödet i svanken är tillräckligt. Har du också ett bra luftflöde genom luftrören så finns det ingen anledning att ändra ställning. I en ställbar säng kan du hitta en ännu bekvämare sådan ställning och genom att höja huvudändan kan du förbättra luftflödet för att få en mer utvilande sömn.

Skulle du vilja byta sovställning från ryggläge till sidoläge så rekommenderas att hitta en säng som är bekvämare på sidan. Det innebär för de flesta en säng som ger dig utrymme för axeln och stöd i midjan samt att sängen har en balans som gör att ditt höftparti inte sjunker för mycket.

Olika sovställningar

Det finns många olika sätt att sova på och människor har sina egna små egenheter och varianter av sovställningar. Kanske skjuter du iväg en arm i någon riktning eller vrider överkroppen i en riktning och underkroppen i en annan. För att lite enklare kunna reflektera om ämnet och på så sätt ta dig lite närmare din drömsäng så kan det vara bra att utgå ifrån följande fyra huvudgrupper.

  • Ryggläge
  • Magläge
  • Framstupa sidoläge
  • Sidoläge

Ryggläge

Ryggläge innebär att du sover med ryggen mot sängen och om du tittar så ser du taket. Armarna har du längs sidorna, vinklade ovanpå kroppen eller uppfällda ovanpå/runt/under ditt huvud eller kudden. I en relativt mjuk säng så finns ofta möjligheten att luta lite åt vänster eller höger och kanske vrida ut ett knä vilket skapar lite fler variationsmöjligheter, men ligger du till största del på ryggen så kallar vi det för ryggläge.

Sover du på rygg i en tryckavlastande säng med lagom stöd i svanken och en bra balans så har du troligtvis en ganska bra ergonomisk position. Det ger dig en mer ostörd sömn och din kropp bra förutsättningar för att återhämta sig under natten. Nackdelen med ryggläge är det ökar risken för snarkningar och sömnapné/andningsuppehåll då gravitationen gör så att övre luftvägarna lättare faller samman, exempelvis genom att tungan faller bakåt i svalget.

I en ställbar säng kan du höja huvudändan och minska gravitationens påverkan genom att ändra den vinkel som gravitationen verkar på svalget. Att sova i ett halvt uppfällt läge kan alltså hjälpa till att minska problem med snarkningar och sömnapné. En ställbar säng ger för övrigt en fantastisk avlastning som alla borde prova i butik innan de bestämmer sig för val av säng.

Magläge

I magläge så ligger du med magen mot sängen och ryggen mot taket. För att kunna andas så vrider du huvudet ganska mycket åt vänster eller höger. Armarna kan du ha längs sidorna, under/runt huvudet eller en framför ansiktet och den motsatta i riktning mot fotändan. Kanske drar du upp ett av knäna vid sidan och ligger mer i framstupa sidoläge.

När du ligger på magen behöver du vrida huvudet ganska mycket för att kunna andas. Det skapar en relativt kraftig vridning och böj i nacken. Drar du upp ena knät en bit så får du dessutom en vridning och böj i ländryggen. Detta medför att de belastade delarna inte återhämtar sig ordentligt under natten vilket ökar risken för diskbråck och andra slitskador.

En genomsnittlig människa är ca 1-2 cm längre på morgonen än på kvällen. Det beror på att gravitationens belastning på ryggraden under dagen pressar ut vätska ur diskarna mellan kotorna i ryggraden. Om ryggraden får bra avlastning under natten så släpper trycket på diskarna och det osmotiska trycket gör att vätskan flödar in i dem igen. Om ryggraden är böjd under natten så finns ett visst tryck kvar vilket hämmar processen och återhämtningen.

Framstupa sidoläge

Det är ganska vanligt att sova i någon variant av framstupa sidoläge. Sovställningen kan beskrivas som ett sidoläge för den som sover i en säng som inte är tillräckligt bekväm på sidan. Detta då det är svårt att ligga på sidan i en hård eller stel säng på grund av trycket mot utskjutande kroppsdelar.

Framstupa sidoläge är en sovställning någonstans mellan magläge och sidoläge som karaktäriseras av att ena benet och ena armen är vinklade ut från kroppen och böjda ca 90 grader. Den andra armen ligger relativt rak på andra sidan kroppen och det andra benet är också i princip rakt.

Framstupa sidoläge är ergonomiskt sett en variant av magläge och lider ofta av samma bristande avlastning för nacken och ländryggen. Belastningen är ofta mer förskjuten till ländryggen vilket minskar återhämtningen och ökar risken för diskskador där. Detta gäller åtminstone om man ligger på en plan liggyta.

Om man lyckas konstruera ett kilformat stödsystem med kuddar som lyfter höften och bålen på ena sidan och samtidigt få kudden att forma huvudstödet till en kil åt andra hållet så bör man rent teoretiskt kunna ligga utan alltför stora vridningar i nacke och ländrygg. Svårigheten i det fallet blir att hamna i en ergonomisk och för luftvägarna lämplig liggposition när man vänder sig i sömnen under natten.

Sidoläge

När du ligger i sidoläge så ligger du på sidan och har båda armarna i huvudsak riktade åt det håll som ditt ansikte är vänt mot. Drar du upp knäna mycket så brukar det benämnas som fosterställning. Armarna kan ligga i kors framför kroppen eller dra i väg åt olika håll, med den undre oftast nära huvudet och den övre riktad framåt eller mer i riktning mot fotändan.

Sover du på sidan i en bra säng som passar dig så har du en bra ergonomisk position som avlastar och ger kroppen bra förutsättningar för att återhämta sig under natten. För att uppnå detta behöver sängen släppa ner axeln tillräckligt mycket, ge lagom stöd i midjan och även släppa ner höften så att du får en balanserad och "flytande" liggposition med bra tryckfördelning.

Är sängen för hård så är det svårt att ligga på sidan på grund av trycket mot utskjutande kroppsdelar och då kommer du i stället att anpassa din kropp efter sängen. Det innebär mer belastning på ryggrad, leder och muskler och att du behöver vända dig oftare på natten.

I sidoläget kan den övre armen skapa ett litet tryck mot överkroppen. Är man känslig så rekommenderas att testa en kramkudde som kan avlasta det trycket på ett ganska trevligt sätt.

Din varukorg