Att sova och att vila

De flesta människor sover ungefär en tredjedel av dygnet och det finns en anledning till det. Det kan tyckas lite märkligt att evolutionen gjort att vi spenderar en så stor del av vår tid på jorden på att till synes inte göra något alls. Men det är på nätterna som du bygger förutsättningarna för hur bra dina dagar kommer bli.

Man skulle kunna se det som att kroppen är lite som en racingbil och ditt medvetna jag är föraren. Om inte resten av ditt team med alla servicetekniker och ingenjörer gör sitt jobb så kommer du knappt till startlinjen, än mindre i mål och definitivt inte först. Liksom en bil utan bra underhållsarbete så kommer din kropp också slitas mer och gå sönder snabbare.

För en del av kroppens underhållsarbete så är förutsättningarna goda bara du sover. Men flera viktiga processer kräver också sömnkvalitet så att du sover djupt och länge. Exempelvis ditt minne och andra ganska viktiga funktioner i hjärnan påverkas mycket av sömnkvaliteten och likaså hjärtmuskulatur och blodkärl behöver den återhämtning som bara ihållande och god sömn ger.

Passa på att vila när du ändå sover

Hör du till dem som stolt hävdar att de kan sova var som helst och på vad som helst? Kanske är det inte så bra som du tror. Den som är trött har ofta närmare till sömnen men den som alltid är trött kanske inte sover så effektivt. Många som har kapaciteten att sova på vad som helst har det för att de helt enkelt inte vilar ordentligt när de sover.

Effekten av att vila när du sover märks mest på dagarna. Om du vilar bättre när du sover så ger du dig själv bättre förutsättningar i hela livet. Det känns ju också lite onödigt att lägga en tredjedel av ditt liv på sömn men missa några av sömnens viktigaste funktioner.  Det låter ungefär lika smart som att vara egenföretagare men bara sitta av tiden på jobbet. Då lurar du bara dig själv.

Vila bra och lev bättre

Sömnkvalitet är inte bara en bekvämlighetsfråga. Sömnkvalitet är något vars effekter inte begränsas till den tredjedelen av livet du sover. Det handlar inte heller så mycket om huruvida du orkar genomföra dina sysslor på dagarna. Det handlar mer om hur bra du kan genomföra dina dagar. Det handlar om kvaliteten på stora delar av ditt liv och stora delar av din framtid.

Det kanske låter lite överdrivet. Men fundera på hur det hade påverkat ditt liv om du varje dag hade haft lite mer energi, lite bättre minne, lite större simultankapacitet och lite högre stresstålighet. Om du är piggare är du sannolikt lite trevligare mot dina medmänniskor och de flesta människor är då trevligare tillbaka. Om din hjärna fungerar bättre så det mer sannolikt att du kommer ta fler bra beslut och färre dåliga.

Sömnkvalitet handlar i det långa perspektivet om förutsättningarna för hur bra du kommer genomföra dina dagar, hur bra du kommer må, hur trevlig du kommer vara, hur lycklig du kommer vara, hur framgångsrik du kommer bli och hur rik du kan bli.

För att tona ner förväntningarna något så bör det påpekas att bra sömn inte kommer lösa alla världens problem. Men är du utvilad så har du en bra chans att lösa varje problem lite bättre än vad du gjort om du var trött.

Ge dig själv bra förutsättningar

En bra grundregel för att vila ordentligt under sömnen är att ta bort störningsmoment. Det kan handla om att välja en bekvämare säng som gör att du slipper vända dig lika ofta under natten och inte får ont i kroppen. Det kan också handla om att välja en säng som är ställbar eller bekvämare att sova i på sidan för att du ska snarka mindre.

Liggkomforten i en säng påverkar exempelvis tryckpunkter mot kroppen. Tryckpunkter har effekten att den lokala blodcirkulationen avtar om trycket blir för högt. Detta medför i sin tur att du kommer behöva vända dig för att undvika skador på kroppen i form av liggsår eller förstadier till det. Många gånger vänder du dig i sömnen utan att vakna men om kroppen behöver vända sig ofta så kommer detta ändå påverka möjligheterna att få den för vilan nödvändiga djupsömnen.

Samma effekt skapas också av andra liggkomfortrelaterade egenskaper i en säng. Om kroppen inte får tillräcklig avlastning så belastas muskler, leder och ryggrad och detta driver också upp antalet gånger du behöver vända dig under natten.

Din varukorg